Droomde je ooit van een pelgrimstocht naar ons Heilig Land?

Maak van de gelegenheid gebruik om ons Heilig Land te verkennen,

met een groep gemotiveerde pelgrims om met het evangelie in de hand

de Heer Jezus te ontmoeten op die plaatsen die nu nog vol zijn van zijn aanwezigheid.

Wij worden toehoorders van Zijn woord,

wij worden bevoorrechte getuigen van wat Hij deed (en doet)

en vaak zullen we dromen om op die plek te blijven omdat wij ons ‘goed’ voelen in Zij nabijheid.

 

Soms is het de stilte en de eenzaamheid van de plaats,

dan weer het samen bidden en -zingen,

nu eens het grandioze uitzicht op stad en land,

dan weer het gezellig keuvelen onder elkaar,

of de aangrijpende ontmoeting met ‘levende getuigen’ =

Christenen van de lokale Kerk die ons, de Emmaüsgangers-achterna, doen zeggen:

“Brandde ons hart niet...”

 

Het worden onvergetelijke dagen die ons ‘vol’ laten worden van Gods Geest, om nadien naar onze eigen plek terug te keren,

en ‘anders’ te gaan leven, omdat de pelgrimstocht ons tot andere mensen gemaakt heeft.

Het spreekt vanzelf dat ons ‘Heilig Land’ een smeltkroes is van culturen en religies,

waarin Joden, Moslims en Christenen op zoek zijn naar een harmonieus samen-leven.

Onze pelgrimstocht is voor de plaatselijke Christenen een hart onder de riem,

en voor de niet-Christenen een teken van de hoop die wij uitdragen

dat ooit eens dat ‘nieuwe Jeruzalem’ komt, de stad die het hart wordt van alle volkeren die er thuis mogen komen,

de stad van de ‘liefde’, waar God woont voor eeuwig.

 

En gevaarlijk is het er helemaal niet! Misschien bestaat er geen veiliger land om heen te reizen dan Israël.

 

Ga je mee?

 

 

Van 23 maart tot 2 april 2020 naar ‘ons Heilig Land’

MAANDAG 23 maart 2020 : ZAVENTEM - TEL AVIV - NAZARETH

 

Bijeenkomst in de grote hall van de luchthaven.  Na het inchecken en de paspoortcontrole vrije toegang tot tax-free. Lunch aan boord.  Aankomst in Tel Aviv. Transfer naar Nazareth. 

 

DINSDAG 24 maart 2020: VAN NAZARETH NAAR DE KARMEL

 

Rit naar Caesarea (kruisvaardersstad, Romeins theater en de aquaduct), verder naar Haifa over Muhraqa. Nadien bezoek aan de Karmel (grot van de profeet Elias), de kerk van de Karmelieten. Lunch. Bezoek aan Mgr. Bacouni, de aartsbisschop van Haïfa en Galilea, of aan Monseigneur Mouallem in Eilaboun.

 

WOENSDAG 25 maart 2020

NAZARETH ZN AKKO

 

Vandaag bezoeken wij de oude stad.  Bij de kleine Broeders van Jezus houden wij halt : hier leefde Charles de Foucauld. Eucharistieviering. Wij gaan naar de Boodschapskerk, gebouwd boven de grot waar Maria woonde, We bezoeken de Sint-Jozefskerk en de bron van de H. Maagd (orthodoxe kerk).  Door de soeks keren we terug naar de synagoge en de parochiekerk van de Grieks-katholieke gemeenschap. . Lunch. In de namiddag naar Akko langs de kustweg.  Bezoek aan de oude vestingen, gebouwd door de kruisvaarders, aan de oude haven, de moskee van Jazzar Pasha, aan de Sint-Andreaskerk met de prachtige iconostase. Terug naar Nazareth

 

 

DONDERDAG 26 maart 2020

HET MEER VAN GENNESARETH

 

We vertrekken 's morgens vroeg naar de bronnen van de Jordaan, dichtbij de grens met Libanon, aan de voeten van de Hermon (prachtig natuurgebied).  We bezoeken kort Banias (Caesarea Philippi), en rijden over Betsaïda naar Kafarnaum en bezoeken er de oude synagoge en de nieuwe kerk boven de resten van Petrus' huis.  ‘S Middags zijn we in Ein Gev: we proeven de Petrusvis. Vandaar steken wij het meer over naar Kafarnaum en naar de berg der zaligsprekingen, de kerk van het Primaatschap, en verder naar Tabgha, de plaats van de broodvermenigvuldiging.  Onderweg komen wij aan de plaats voorbij waar Jezus Zijn zeerede hield, en voorbij 'Eremos' : de eenzame plek waar Jezus zich terugtrok om er te bidden.

 

VRIJDAG 27 maart 2020

NAZARETH - THABOR - JERICHO - JERUZALEM

 

Vandaag verlaten we Galilea en gaan naar de berg Thabor: plaats van de gedaanteverwisseling van Jezus.  De tocht gaat verder via het Jordaandal, met bezoek aan Bet Alfa (synagoge).  Over Jericho waar we het paleis van de Omajjaden bezoeken, gaat het naar de Wadi Kelt en Jeruzalem.  Lunch in Jericho. Aankomst in Jeruzalem, kamerverdeling en eerste bezoek aan de oude stad. Avondmaal en overnachting bij de Rosary Sisters.

 

ZATERDAG 28 maart 2020

JERUZALEM

 

Na het ontbijt rijden we naar de Olijfberg.  We bezoeken de Kerk van het 'Onze Vader', en dalen de Olijfberg af naar het Kedrondal.  In de 'Dominus flevit'-kerk vieren wij de eucharistie.  Onze tocht gaat naar het Kedrondal, naar Gethsemani : de tuin van Olijven en de kerk van Jezus' doodstrijd.  Wij bezoeken ook het graf van Maria.

Na het middagmaal volgen we de Via Dolorosa met bezoek aan de 'Ecce Homo', de 'Lithostrotos', de Kerk van de Geseling, tot aan de Basiliek van het Heilig Graf.  Door de soeks keren we terug naar het hotel.

 

ZONDAG 29 maart 2020

EIN KAREM - HADASSAH - JERUZALEM

 

 In de synagoge van het Hadassah-U.Z. bewonderen we Chagalls glasramen: "de twaalf stammen van Israël". Nadien bezoeken wij de maquette van het oud-Jeruzalem en het Museum van het Boek met de rollen van Qumran.  Wij maken even halt aan de Knesset, het Israëlisch parlement, én de Menora, de zevenarmige kandelaar : kalender en officieel symbool van de staat Israël. Naar ons gastenverblijf voor het avondmaal.

 

MAANDAG 30 maart 2020

HEBRON - BETHLEHEM

 

Naar Bethlehem. Wij bezoeken de Basiliek van de Geboorte, en de grotten op het Herdersveld.  Middagmaal bij abouna Jacob Abou Sada in Bethlehem (Na het middagmaal rijden we verder naar Hebron, de plaats waar Abraham verbleef, en waar de graven zijn van de aartsvaders - bezoek is niet altijd mogelijk!). We houden halt bij de ‘Holy Family en keren naar Jeruzalem terug na een bezoek aan Ein Karem, geboorteplaats van Johannes de Doper, en waar Maria Elisabeth bezocht.

 

DINSDAG 31 maart 2020

MASADA – QUMRAN - DODE ZEE

 

Met de bus rijden we naar de Dode zee en Masada. Bezoek aan de vesting Masada. Terug naar Qumran, de opgravingsplaats van de nederzetting van de Essenen. Lunch in Qumran-Kalya. Gelegenheid tot baden in de Dode Zee. Door de Woestijn van Judea terug naar Jeruzalem. Eucharistie in de kapel van de Zusters.

 

WOENSDAG 1 april 2019

JERUZALEM

 

Na het ontbijt gaan wij door de christelijke wijk naar de vernieuwde Joodse wijk aan de 'Westmuur', de klaagmuur, verder steken we door naar het tempelplein en bezoeken de Al Aksa-moskee en de Dom van de Rots.  Zo bereiken wij de Sint-Annakerk en de vijvers van Bethesda.  Middagmaal in de stad.

Na de siësta keren we terug naar de Jaffapoort. Van hieruit ligt de Dormitio-kerk op een steenworp.  De Armeense wijk ligt er stil en verlaten bij.  Door de Sionspoort verlaten we de oude stad en bezoeken de Dormitio-kerk en -abdij.  Verder op ligt het Cenakel, Sint-Petrus in Gallicante en het graf van koning David.  Terug naar ons hotel. 

 

DONDERDAG 2 april 2020

JERUZALEM - TEL AVIV - ZAVENTEM

 

Om 8.00 u brengt de wagen ons naar Tel Aviv/Lod.  Onderweg bezoeken we Kyriat Yearim en Abou Gosh (Emmaus?!) en de abdij van Latroun. Lunch. Lijnvlucht naar Brussel. Lunch op het vliegtuig. Zaventem.

 

INLICHTINGEN

 

Alle inlichtingen over de pelgrimstocht vind je op het internet: http://www.renaat.be onder “Ga je mee?”

Inlichtingen en inschrijven (voor 1 december 2019 - max. 25 deelnemers):

Vrienden van het Heilig Land, Renaat De Paepe, Bakkerstraat 3, 9860 Landskouter, tel. 0486/514143 - renaat@renaat.be

 

inschrijvingsdocument maart 2020

 

INBEGREPEN IN DE PRIJS

 

- de lijnvluchten Brussel - Tel Aviv - Brussel – luchthaventaksen

- volpension in 3 en 4 sterren hotels/gastenhuizen (lokale normen- alle kamers met bad of douche en wc)

- alle transfers en transport ter plaatse in autocar met airco

- alle entrees en bezoeken zoals vermeld in het programma

- de reisleider is ook de reisgids

 

FORMALITEITEN

 

Een reispas 6 maanden geldig na terugkeer.

 

GEZONDHEID

Geen inentingen verplicht

 

 

Tekstvak:

 

 

 

 

 

 

 

 


Terugkeren naar de homepage van Renaat


bijgewerkt op 1 november 2019